Blog

Osvijestiti potisnute emocije = osloboditi sebe i svoj potencijal

Sjena je potisnuti dio naše instinktivne energije koja živi u našoj podsvijesti. Budući da je nismo svjesni, ona djeluje “iz ormara” i to ponekad izrazito jako.

Što vas nervira kod drugih ljudi?

Za što nemate razumijevanja i što osuđujete kod drugih?


Možda vas živciraju preosjetljivi ili oni koji stalno plaču?

Možda oni koji su glasni i pažnju usmjeravaju na sebe? Možda oni puni samopouzdanja ili oni koji sebi daju vrijeme za odmor i uživanje?


Upoznajmo Sjenu. Sjena je potisnuti dio naše instinktivne energije koja živi u našoj podsvijesti. Budući da je nismo svjesni, ona djeluje “iz ormara” i to ponekad izrazito jako.
To mogu biti naše emocije poput gnjeva ili potreba za odmorom, ljenčarenjem. Ako smo potisnuli npr. svoju vlastitu moć,  neizbježno ćemo u svoju blizinu privući nekoga tko se ponaša prema nama kao tiranin. Dakle, projiciramo svoju potisnutu Sjenu na druge dok je ne priznamo i ne osvijestimo. Ako smo potisnuli gnjev, to će biti nešto čega ćemo se bojati i što ćemo kritizirati kod drugih ljudi.

Odbacivanje je tada mehanizam kojim uklanjamo podražaj koji kod nas može izazvati naše odbačene emocije. To shvaćamo kao prijetnju jer odbačene emocije ne želimo osjetiti i tako se vrtimo u petlji. Možda gnjev nije bilo dozvoljeno osjetiti i pokazati dok smo bili dijete pa ćemo ga neminovno potisnuti. On će, međutim, dirigirati našim životom i to podsvjesno. To će zahtijevati od nas jako puno energije koju ćemo ulagati i tako ostavljati svoj sustav bez nje koja nam je nužno potrebna. Rezultat je uvijek nesvjesno potiskivanja, projiciranje na druge i nerazumijevanje. Uz naravno, užasno puno gubitka životne energije koja je dragocjena.  


To je začarani krug iz kojeg je moguće izaći. Prvi korak je primjetiti, što je to što osuđujem u drugima?

U blizini kojih ljudi mi je teško biti? Što ne mogu podnijeti?

Koje emocije ili ponašanje kod mene moji roditelji nisu mogli podnijeti ili su ga kažnjavali?


Osvijestiti ono što potiskujemo prvi je korak kao oslobođenje sebe i svojih potencijala. 

Newsletter

Pretplatite se na newsletter.

Budite u koraku s najnovijim informacijama i novostima.